środa, 6 czerwca 2012

Kuchnia hiszpańska.

autor: http://www.flickr.com/photos/tenerife/
Prosta i zdrowa, niskokaloryczna i bogata w białko, ma znaczne walory odżywcze – taka właśnie jest kuchnia hiszpańska. Należy ona do wielkiej tradycji kulturowej południowej Europy i charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością. Jedną z jej najbardziej charakterystycznych cech jest częste stosowanie oliwek oraz oleju z oliwy. Oliwki służą jako przekąska lub dodatek do wielu dań i sałatek. Podstawą wielu dań są pomidory, małże, cebula, a także szpinak. Z mięs w kuchni hiszpańskiej największą popularnością cieszy się dziczyzna. Z warzyw najchętniej stosowane są bakłażany, pomidory, czosnek oraz cebula. Z warzyw strączkowych na hiszpańskim talerzu najczęściej pojawia się soczewica, będąca doskonałym źródłem białka.  Do przyprawiania dań najczęściej wykorzystuje się szafran, pieprze i paprykę. Szczególnie ceniony jest orientalny, delikatny szafran. Do najpopularniejszych dań kuchni hiszpańskiej należą paella oraz tortilla. Najpopularniejszym dodatkiem do posiłków jest wino: czerwone, białe lub deserowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz